De fleste virksomheter har et LAN nettverk som kobler sammen de ulike datamaskinene til virksomheten via en nettverkskabel, switcher og routere. Hvordan type LAN nettverk virksomheten trenger er avhengig av dens størrelse og virksomhetsfelt.
Jo flere maskiner som skal kobles sammen, jo større blir også kravene til nettverket.
Kabel eller trådløst (WI-FI)?
Kabel nettverk har fortsatt mange fordeler i forhold til trådløse nettverk, og er derfor å anbefale som virksomhetens primære nettverk. Det vil si at alle servere og kritiske nettressurser bør være koblet til nettverket via en kabel og ikke trådløs forbindelse.
Når dette er sagt, må det samtidig legges til at virksomheten også bør sette opp et kryptert trådløst nettverk som de ansatte kan bruke til å koble på sine mobile og bærbare enheter.
Hastighet
Kabelnettverket bør bygge på 1 Gb/sek nettverkskort, switcher og routere for å sikre høyest mulig ytelse. På trådløse nettverk er det dessverre ikke mulig å få denne hastigheten, men her bør man velge høyest mulig hastighet. Sjekk med de ulike leverandørene for å høre om best mulig hastighet i forhold til pris.
Sørg bare for at alt utstyret du bruker på LAN nettverket støtter 1 GB/sek hastighet. Setter du opp en switch som kun støtter 100 mb/sek, blir hastigheten på maskinene som er knyttet sammen via denne switchen ikke høyere enn 100 mb/sek selv om de har et 1 Gb/sek nettverkskort i maskinen.
Routere og switch
En switch er en koblingsboks som kobler sammen ulike kabler fra nettverkskortet til ulike maskiner. En switch kan dermed sammenlignes med en skjøteledning vi bruker når vi trenger flere stikkontakter. Switcher finnes i ulike størrelser og hastigheter. Størrelsen angis i form av porter og angir hvor mange kategori 5 datakabler som kan kobles inn i koblingsboksen. Hastigheten angir i form av antall megabite per sekund. Vi anbefaler at du velger en switch som støtter 100 mb/sek og 1 Gb/sek nettverkskort. Å sette dem opp er enkelt. Krever ingen konfigurasjon av noe slag. Det er bare å plugge inn Ethernet kablene i switchen.
En router er koblingsboksen mellom LAN nettverket (nettverket på innsiden av bygningen) og Internett. Denne routeren leveres ofte fra linjeleverandøren, da den styrer tilkoblingen til Internett. Som regel inneholder også denne routeren en brannmur du kan sette opp for å hindre uønsket tilgang til ditt nettverk.
Brannmur
For å sørge for at ingen utenforstående får tilgang til virksomhetens nettverk, servere og datamaskiner, må man ha en fysisk nettverks brannmur som står mellom Internett forbindelsen til virksomheten og LAN-nettverket på innsiden.
Brannmuren sin oppgave er å kontrollere trafikk mellom datanettverk med ulike tillits-forhold. Typiske eksempel er Internet som er ei sone uten tillit, og et internt nettverk som er (og skal være) en sone med høy tillit. Målet er å tilby kontrollerte grensesnitt mellom soner med ulike tillitsforhold ved å påtvinge en sikkerhets-politikk og tilkoblingsmodell.
Riktig konfigurasjon av brannmurer krever gode evner hos system-administratoren. Det krever betydelig forståelse for nettverks-protokoller og datasikkerhet. Små feilgrep kan gjøre en brannmur verdiløs som sikkerhetsverktøy. Standard sikkerhetsrutiner foreskriver et “default-deny” (avslå dersom ikke annet er spesifisert) regelsett for brannmuren.
Nettverks printere
Har virksomheten et kontor e.l. hvor flere sitter på hver sine maskiner, er det hensiktmessig å sette opp en nettverksprinter som de kan dele. Dette sparer virksomheten for penger, da de ansatte ikke trenger hver sin. De kan dele en eller flere nettverkprintere som fungerer på samme måte som de personlige. Prisen er heller ikke nevneverdig større.
Nettverksprinteren settes opp ved å plugge inn en Ethernet kabel fra nettverksprinteren til switchen.
Andre nettverk ressurser
Hvilke andre nettverk ressurser som det kan være hensiktsmessig å investere i, er avhengig av virksomhetens størrelse og virksomhetsfelt. Skannere er eksempel på en annen nettverks ressurs som mange velger å sette opp som en felles nettverk ressurs. Kanskje en kombinasjonsenhet, med kopimaskin og skanner i en og samme maskin.
Nettverks servere
Nettverks servere er kraftige datamaskiner som er satt opp til å serve en eller flere tjenester til alle brukerne som er koblet til LAN nettverket. Å ha egne servere er imidlertid både kostbart og kompetansekrevende. Små- og mellomstore bedrifter trenger ofte ikke egne servere. Stadig flere velger “sky-tjenster” hvor virksomheten kjøper server tjenesten fra en tredjepart leverandør som leverer dataene til nettverket og brukerne over Internett.
Dette er rimeligere enn å ha egne servere, og virksomheten trenger ikke å tenke på å skaffe seg ansatte med server kompetanse.
Uavhengig av om vi snakker om investering i egne servere eller kjøp av hosting og sky-tjenester, skiller vi grovt sett mellom to ulike server tjenester/typer.
Applikasjons servere: Dette er servere som er satt opp til å levere en bestemt applikasjon til brukeren. F.eks. et regnskaps/økonomistyring eller CMS system.
Filservere: Dette er datamaskiner som er satt opp for å lagre og distribuere filer av ulike typer til brukerne i LAN nettverket.
Felles for dem alle er at de er satt opp til å gi brukerne tilgang til dem, eller ulik tilgang til dem, avhengig av hvilken brukerprofil og -rettigheter de har. Å sette dette opp krever IT-kompetanse omkring så vel nettverks drift som programvaren som benyttes. For de fleste små- og mellomstore bedrifter blir det nødvendig å kjøpe inn konsulenttjenester for å få satt opp dette riktig. Når det først er satt opp, kreves det lite eller ingen vedlikehold.
Har virksomheten få ansatte som deler virksomhetens data mellom seg, trenger man ofte ikke servere i det hele tatt. Sitter alle ansatte på egne stasjonære maskiner, kan man bare sette inn flere og større harddisker i en eller flere av dem og dele disse diskene med alle andre brukerne på nettverket på en enkel måte. Her kan man sette opp ulike rettigheter for ulike brukere, passordbeskytte mapper og filer på en enkel måte. Dette holder for svært mange småbedrifter, uten de store behovene.